Hírlevél feliratkozás
Vezetéknév: 
Keresztnév: 
E-mail: 
Biztonsági kód: 
Gépelje be a biztonsági kódot:

Feliratkozás

Tanúsítványok:

I. osztályú

ALOE VERA

TERMÉKEK

Lily of the desert

Aloe Vera gel products

Nemzetközi

Aloe Tudományos Tanács ajánlásával


Szállító partnerünk:
Szavazás
Milyennek találja webáruházunk akciós ajánlatait?
Nagyon jók, vásárolni is fogok Önöknél.
Kedvezőek, később visszatérek.
Szokásos árak, meggondolom a vásárlást.
Nem nyertek meg az árak, nem is Önöknél vásárolok.
Utoljára megtekintett
Bankkártyás fizetés

Vitaminok szerepe a terhesség alatt.

A Kismamának milyen vitaminokat érdemes szedni., 2020. 08. 26.

Abban szinte mindenki egyetért: a várandósság alatt megnövekedett vitaminigényt legtöbbször nem tudjuk a táplálékból fedezni, azok lecsökkent vitamintartalma miatt. A terhesség és a szoptatás időszakában ezért plusz vitaminbevitel javasolt, amely persze nem azt jelenti, hogy mértéktelenül, „minél több, annál jobb”-elv alapján kapkodjuk be a különféle vitaminkészítményeket. Léteznek általánosan javasolt vitaminok, illetve olyanok, amelyeket különböző problémák esetén érdemes szedni.

"Nehéz BomBázók"

  • A B-vitaminok iránt nagy a szervezet igénye. A B1- (thiamine) és B2-vitamin (riboflavin) segítenek leküzdeni a fáradtságot, a hangulatingadozásokat, az ingerlékenységet. A B1 vitamin hiánya a Beri beri betegséget okozza, amelyre jellemző az ideggyulladás, a szívelégtelenség, a vizenyő, a bélmozgás és a felszívódás zavara. A B1 vitaminnak nagy szerepet tulajdonítanak a nyúlajak, farkastorok fejlődési rendellenességek kivédésében, így, ha a rokonságban ilyen előfordult, fokozottan figyelni kell a megfelelő bevitelre a terhesség előtt és alatt is. B1-vitaminban gazdag a teljes kiőrlésű rozsliszt, a kukorica, az élesztő, a zöldborsó, a káposzta, az olajos magvak, a gesztenye, a hús és a máj. B2 vitaminban gazdag a tojássárgája, az élesztő, a máj, a búza, a kukorica, a burgonya, az aszalt szilva.

Fontos tudni, hogy a főzés során a táplálék B1-vitamin tartalma kb. felére csökken.

  • B3-vitamin (niacin) különös fontossággal bír az egész terhesség alatt, ugyanis a kis erek területén fokozza az áramlást, ezért jelentős szerepe van a méhlepény egészséges keringésének fenntartásában. Hiánya a méhlepény korai elöregedését, a baba nem megfelelő ütemű fejlődését okozhatja. B3-vitaminban gazdagok: karalábé, gomba, hús, máj, hal, teljes kiőrlésű gabonák – ám utóbbiakból nehezebben szívódik fel.

Fontos tudni, hogy a kukorica olyan enzimet tartalmaz, amely lebontja a niacint!

  • A B6-vitamin szintén nagyon fontos: az első trimeszterben különösen jótékony a terhességi hányás, reggeli émelygések ellen. A fólsav és a magnézium felszívódásához, beépüléséhez, a porcképzéshez és csontfejlődéshez is szükséges. Ha a kismama feszült, ingerlékeny, görcsök jelentkeznek, amelynek B6-vitamin hiány lehet az oka, de jelezheti az immunrendszer gyengeségét, vagy a fehérje anyagcsere romlását is. Vizsgálatok igazolták, hogy a kismamák nagy százaléka B6-vitamin hiányos, pedig a búzacsírából, az élesztőből, a napraforgóból, a vöröshagymából, a káposztából könnyen hozzá lehet jutni.

  • A B12-vitamin (cobalamin) elengedhetetlen a vérképzéshez, továbbá szükséges számos idegrendszeri fejlődési lépéshez. Sok kismama küzd vérszegénységgel, ilyenkor nem elegendő önmagában a vasat pótolni, fontos a B12 és a fólsav pótlása is!

Fontos tudni, hogy a B12-vitamin az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért a szigorú, kizárólag növényi (vegán) étrendet követők számára javasolt a B12-vitamin pótlása.

Amitől szép és ellenálló lesz a kismama

A C-vitamin létfontosságú, és szerteágazó hatása van mind a babára, mind az anyára nézve. Hiányában olyan tüneteket észlelünk, mint például étvágytalanság, nyűgösség, sápadtság, a fejlődés megállása, végtagfájdalmak, fogínyvérzés. A C-vitaminnak jelentős szerepe van az immunrendszer működésében - ha megfázunk, szinte egyértelmű, hogy C-vitaminban dús étkeket fogyasztunk. A kismamára szervezet nem csak ellenállóbb lesz ettől, de védi bőre rugalmasságát is, így kevésbé jelentkeznek a terhességi csíkok. Emellett nagyon fontos antioxidáns, azaz védi szervezetünket a külső, környezeti ártalmakkal – levegőszennyezés, dohányfüst, stressz – szemben. A baba fejlődése szempontjából is jelentős, mert szükséges minden rugalmas szövet - kötőszövetek, kollagénszövetek, porcok - képzéséhez. Az ételek közül magas C-vitamin tartalma van a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek, a főzéssel azonban nagy része tönkremegy.

Fontos tudni, hogy bár szedését összefüggésbe hozták a „vesekövességgel”, eddig egy vizsgálat sem igazolta a kapcsolatot. Sőt egy hosszú távú kutatás kimutatta, hogy a kontrollcsoportban résztvevő 4000 embernél, akik nem szedtek C-vitamint, több vesekő alakult ki, mint a másik csoportban.

Egészséges csontok és szövetek

D-vitamin nagy jelentőségű a csontok fejlődése, szilárdsága szempontjából, hiányában a kalcium nem tud beépülni a csontokba, így azok elvékonyodnak, törékennyé válnak. Nyári időszakban a napfény hatására a szervezet képes előállítani ezt a vitamint (ám ekkor se legyen mértéktelen a napfürdőzés – ahhoz, hogy vitaminhoz jussunk, elég, ha csak pár órát töltünk a szabadban reggel vagy délután), de télen szükséges lehet a kiegészítés. D-vitamin a zabpehelyben, a búzacsírában és a hidegen sajtolt olajakban található.

Az E-vitamin fontos antioxidáns, amelynek szerepe van a szövetek egészséges kialakulásában, a bőr rugalmasságában, és segít a szervezet regenerálódásában is. Hiánya esetén vörösvértestek pusztulása, izomsorvadás, korai öregedés, az állóképesség romlása jellemző. E-vitaminban gazdag élelmiszerek: napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel, mélytengeri halak.Óvatosan az A-vitaminnal!

Az első trimeszter idején (az első 12 hét) különösen vigyázni kell az A-vitamin-bevitellel, mert túlzott szedése a szív fejlődési rendellenességét okozhatja. Amennyiben egy kismama komplex magzatvédő vitamint szed, emellé A-vitamint szedni már nem javasolt. A terhesség további szakaszában viszont fontos antioxidáns, amely szükséges a bőr és a szervezet regenerálódásához. Az A-vitamin előanyaga a béta-karotin, amelyből annyit alakít A-vitaminná a szervezet, amennyire szüksége van. Megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, a céklában, a brokkoliban, a zellerben, a sárgabarackban, a sárgadinnyében, a tojás sárgájában, a sajtban, a májban, a csukamájolajban.

Fontos tudni, hogy az A-vitamin hosszas alkalmazása májkárosító hatású lehet, ezért mindenképpen táplálékkal vigyük be az igényelt mennyiséget! A vitamin hiányának tünetei egyébként a farkasvakság, vagy szürkületi vakság. 

Mi is az a vitamin?

A vitaminok az élethez, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos tényezők. Hiányuk betegséget okoz, azonban gondatlan, túlzott adagolásuk is veszélyes lehet.

Két nagy csoportot különböztetünk meg: vízben illetve zsírban oldódóak. Előbbiek (B-csoport és C) jellegzetessége, hogy felszívódásuk után a fel nem használt, felesleges mennyiséget kipisiljük, tehát ezeket a vitaminokat nem lehet túladagolni. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) a májban vagy a zsírszövetben raktározódnak, és hosszú távon túladagolási tünetek jelentkezhetnek. Nézzük, mely vitaminok játszanak főszerepet a terhesség alatt!

VITAMINOK ÉS NYOMELEMEK FOGYASZTÁSA TERHESSÉG ALATT

A gyermekvárás felemelő időszaka a leendő édesanya táplálkozásában is komoly változásokat hozhat. Hosszú ideig elterjedt volt az a téves nézet, hogy a kismamáknak kettő helyett kell enniük. A táplálkozás-, és az orvostudományi kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy a minőség ebben az időszakban is fontosabb, mint a mennyiség.

Ez a felelősségteljes gondolkodás bizony embertpróbáló lehet, hisz manapság annyi információ – és bizony tévinformáció is – kering, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik ezek között, különösen a terhesség megváltozott étvágyhelyzete mellett! Ebből a szempontból szeretnénk némi információt nyújtani a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal kapcsolatban. Vajon hogyan is változik szükségletük, mi az, amiből több kell, és honnan lehet hozzájutni? Szükséges-e speciális vitaminkészítményeket fogyasztani?

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A vitaminok olyan anyagok, amelyek a különböző anyagcsere-folyamatokat segítik elő, melyek vitaminok nélkül sokkal kisebb hatásfokkal, vagy egyáltalán nem működnének. Kis mennyiségben szükségesek, de szervezetünk nem, vagy csak előanyagaikból (például ß-karotin) képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket.

Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Néhányan a szövetek felépítésében vesznek részt, mások a szervezet működését biztosítják, s vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen ezeket az anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, ezért a táplálkozással kell megfelelő mennyiségben rendszeresen bejuttatni. Ásványi anyagokra egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, de nélkülük a szervezet nem képes zavartalan működésre. Mivel csak kis mennyiségben vannak jelen a testünkben – a súlyunk mintegy 4%-át alkotják –, ezért is nélkülözhetetlen a pótlásuk. A szervezetben található 60 különböző ásványi anyag közül csak 22-t tartanak létfontosságúnak és nélkülözhetetlenek! Az úgynevezett makroelemeket naponta néhány száz milligramm vagy néhány gramm mennyiségben, a mikroelemeket avagy nyomelemeket néhány milligrammos mennyiségben kell tartalmaznia az étrendnek.

A magzat szükséglete és a fokozott anyagcsere következtében, a terhesség idején fokozódik az anya vitamin- és ásványianyag igénye. A gyakorlatban az optimális táplálkozás – tápanyag-összetétel szempontjából – sok esetben nem teljesül, ezért szükséges, hogy a megnövekedett vitamin és ásványianyag igényt valamilyen más formában pótoljuk. (Például az állapotos nőknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint a többieknek. Ahhoz, hogy a terhes anyuka a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5000–7000 kalóriát kellene elfogyasztania, ami teljességgel lehetetlen, ezért megfelelő vitaminnal kell pótolni). Így a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálék-kiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A terhességi multivitamin készítmények „erre szakosodtak”: a klinikai tapasztalatokat és a magyarországi táplálkozási szokásokat is figyelembe vevő készítmények napi egy tablettájával fedezni lehet a szükséges vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket.

Azonban a terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert egyes vitaminokat a szervezet elraktároz, és ha ezek a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen, az fejlődési rendellenességet okozhat. Így a manapság „divatos” megavitamin készítményekkel különösen óvatosan kell bánni! Nagyon fontos, hogy bármilyen vitamin vagy táplálék-kiegészítő szedése előtt ki kell kérni orvosunk tanácsát!

A vitaminokat két nagy csoportba osztjuk: a vízben és a zsírban oldódókra. Az előbbieket nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, ezért rendszeres pótlásukra van szükség. Ilyen a C-vitamin és a B-vitamincsalád tagjai. Azonban a zsírban oldódóknál (A, D, E, K vitaminok) fennáll a felhalmozódás lehetősége. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos vagy éppen túlzott bevitel egyaránt káros lehet.

Nagy jelentősége van a magzatvédő vitaminkészítmények időzítésének: ha már a fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdik alkalmazni, képes az anyai vérben olyan vitaminkoncentrációt biztosítani, amely a havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati fejlődés 15. napjától) kialakuló fejlődési zavarokat kivédi. A vitaminpótlást tehát ideális esetben nem elég a terhesség felismerésekor elkezdeni, ugyanis a velőcső záródása a fogamzást követő 28. napra befejeződik, márpedig sokan ekkor még észre sem veszik, hogy terhesek. Helyes ezért már a fogamzásra történő három hónapos felkészülés egész időszakában szedni valamilyen magzatvédő vitaminkészítményt. Ha minden nő követné ezt az ajánlást – fogamzás előtt elkezdené és a korai terhesség alatt folytatná a folsav pótlást –, becslések szerint a velőcső-záródási rendellenességek 50–70%-át meg lehetne előzni.

Vitaminok

A-vitamin: Szükséges a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához és épségéhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A szükséglet mintegy negyedével nő meg a várandósság alatt. A tej és a tejtermék, tojássárgája, máj sokat tartalmaz belőle. ß-karotin: Az A-vitamin előanyaga, tehát átalakulhat vitaminná. Vízoldékony, hatékony antioxidáns (az anyagcsere-folyamatokban keletkező káros anyagokat semlegesítheti). Forrásai a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye.

B1-vitamin: A szénhidrátok anyagcseréjében lát el nagyon fontos szerepet. A gabonafélékben, az olajos magvakban és a hüvelyesekben található a legtöbb belőle.

B2-vitamin: Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. Az élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok tartalmazzák. A szükséglet növekedése 25%. Túl nagy dózis szedése esetén magnéziumhiány áll fent. A napi bevitel nem haladhatja meg a 200 mg-ot.

B6-vitamin: A B1-vitaminhoz hasonlóan a legtöbb folyamatban fontos alkotóelem. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. Segít leküzdeni a terhesség alatti hányingert és a hányást. A máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek tartalmazzák. A várandós édesanyának körülbelül negyedével többet kell bevinnie a szervezetébe. A szervezet azonban egyszerre maximum 100 mg B6-vitamint képes felszívni. Napi 200 mg rendszeres szedése mellett néha fájdalmas íngyulladás, illetve zsibbadásos panaszok léphetnek fel.

B12-vitamin: Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. Csak állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tej, tejtermékek) található. A szükséglet több mint negyedrészével nő a várandósság során.

C-vitamin: A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel. Jó antioxidáns hatású, az ellenálló képességet fokozza. Vizsgálattal bizonyították, hogy a terhesség alatti kevesebb C-vitamin bevitel a méhlepény méretének csökkenéséhez, az újszülött fejlődésének visszamaradásához vezetett, így kb 30%-kal több kell belőle terhesség alatt. Nagyobb mennyiségben laza székletet eredményez, mely azt jelzi, hogy érdemes csökkenteni a bevitelen, mivel már elérte a maximumot. A legfőbb források: citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó.

D-vitamin: A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. A halolaj, tojás és a máj tartalmaz belőle jelentős mennyiséget.

E-vitamin: Antioxidáns hatású vegyület. A várandós édesanya szükséglete 25%-kal nő meg. Olajos magvakban és hüvelyesekben található jelentősebb mennyiségben.

K-vitamin: Csökkenti a terhességi émelygés és hányást. Az émelygéstől és hányástól szenvedő terhes nőknél K-vitamin hiány mutatható ki. A véralvadásban nagyon fontos szerepet játszik, de az anyatejbe rosszul választódik ki, ezért a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek pótolni szükséges. A borsó és a paradicsom jelentős K-vitamin-források.

Folsav: A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. A zöld leveles zöldségfélékben, főzelékfélékben és gyümölcsökben található. A várandós hölgyek szükséglete az eredeti kétszeresére ugrik! Azonban hosszú ideig túl nagy mennyiségben szedve a folsav gátolhatja a cink felszívódását.

Niacin: Szinte az összes anyagcsere-folyamat résztvevője. Májban, húsokban, gabonafélékben és hüvelyesekben található meg.

Az ásványi anyagok

Kalcium: A csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izomműködésben és a véralvadásban is fontos szerepe van. A tej és a tejtermékek a legfőbb forrása, a szükségletnövekedés 50%. Nagy mennyiségű, hosszabb ideig tartó kalcium bevitel esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy a vesékben lerakódva vesekőképződést okoz, illetve az érfalakon lerakódva érelzáródás eredményez.

Nátrium: A sejtek működésének elengedhetetlen anyaga. Sajnos, konyhasó formájában túl sokat fogyasztunk belőle, ezért bevitele csökkentendő.

Kálium: Az izmok és az idegek működésének szereplője. Növényi élelmiszereink tartalmazzák.

Foszfor: A kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik nagyon fontos szerepet. Tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és olajos magvakban fordul elő, a szükséglete a felével nő meg.

Magnézium: Az ideg- és izomműködésben, a csontok és fogak felépítésében, az enzimek működésében szükséges elem, hiánya hajlamosít a terhességi görcsök kialakulására. Várandósság alatt a felével kell belőle többet fogyasztani. Gabonamagvakban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű pékárukban fordul elő.

Vas: A vér oxigénszállításában, a vörösvértestek képzésében és a sejtműködésben szükséges elem. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. Az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek). Terhesség alatt a vasigény kétszeresére nő!

Jód: A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okoz. Az ivóvízzel tudjuk felvenni, de Magyarország legnagyobb része jódhiányos terület, ezért pótlása elsődlegesen fontos. Szükséglete mintegy negyedével emelkedik.

Cink: Az inzulin alkotórészeként a szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, de a sejtregenerációt és az immunrendszer működését is serkenti. Több adat szerint, azoknál a nőknél, akik kevesebb cinket fogyasztanak a táplálékkal, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek vagy a magzat méhen belüli rendellenes fejlődésének. Gabonafélékben, olajos magvakban, tejtermékekben található. Azonban arra figyelni kell, hogy 2000 mg vagy ennél nagyobb mennyiségű cink elfogyasztása émelygés, hányást, alhasi fájdalmat és lázat okozhat. Hosszabb időn át a napi 50–300 mg cink bevétele megzavarhatja a vas és a réz felszívódását, s mindkét ásványi anyag esetében hiánytünetek jelentkezhetnek.

Króm: Működése hasonló a cinkhez. Az élesztő és a sajtok tartalmazzák.

Réz: A vörösvértestképzésben hasznosul, enzimműködéseket is segít. A réz az anyatejen keresztül bejutva a csontozat kialakulásához szükséges. Diófélékben, gabonamagvakban, barna kenyérben található.

A KOMBINÁLT VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYI ANYAG KÉSZÍTMÉNYEK

Magyarországon is sok olyan készítmény kapható, amely speciálisan várandós édesanyáknak készült összetételben kínálja a fentebb említett vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek többsége gyógyszertári készítmény, ehhez igazított árral. Sokakban felmerül a kérdés: érdemes-e egyáltalán megvenni ezeket, s ha igen, nem okozhat-e valamilyen rendellenességet a terhesség során, hiszen mindenki hallott már ilyenekről – az más lapra tartozik, hogy milyen forrásokból.

Elsősorban azt kell leszögezni, hogy ezek a készítmények teljesen biztonságosak, semmilyen olyan komoly, kimutatható mellékhatással nem rendelkeznek, amellyel más vitaminkészítmény nem rendelkezhetne. Emiatt nem érdemes félnie senkinek sem, hiszen minden készítmény rendelkezik erről tanúsítvánnyal is – ez az úgynevezett OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) száma, amely a bevizsgálást és engedélyezést jelenti.

Másodsorban az mondható el ezekről a készítményekről, hogy bár drágák, de egyben megtalálhatók bennük a várandós édesanya szervezetének szükséges vitaminok és ásványi anyagok. Hozzávéve azt, hogy a környezet változásai miatt a mai élelmiszerek mai táplálkozásunk mellett már néha valóban nem biztosítják a szükségleteket, akkor javasolható esetleg ilyen készítmény használata. Ha valaki úgy érzi, képes ezt a vitaminbevitelt megvalósítani csupán a táplálkozás révén, akkor jól átgondolt, változatos, vegyes táplálkozással a fenti ajánlásokat figyelembe véve, minden bizonnyal sikerrel is járhat.

A felsorolt vitaminok azonban megtalálhatók különböző nem gyógyszertári kombinációs készítményekben is. Azonban legyünk ezekkel óvatosak, ugyanis a helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Ezért is fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát szervezetünkben. A várandósság alatt erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését meghatározóan befolyásolhatja.

A táplálék-kiegészítők vásárlásakor ezért igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani. Törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készült vitaminokat vásároljunk. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek termékeik minőségét klinikai tesztekkel igazolták.

forrás ide kattintva tekinthető meg.

Cimkék:Terhesség, vitaminok, kismama, kisbaba

Hozzászólás

Webáruház értékelés

aloeverawebaruhaz.hu

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.
VÁRJON!
Vásároljon olcsóbban a következő kuponnal. 13000 Ft feletti vásárlásnál váltható be!
1000 Ft kupon
KUPONKÓD: A180509
Popup